Het kiezen van een nieuwe auto kan een behoorlijke opgave zijn. Ga je voor hetzelfde merk en model als dat wat je had of kies je juist iets volledig anders? Of is dit juist je eerste scheurijzer waarmee je je eerste kilometers als volwaardig bestuurder maakt? Je kunt ervoor kiezen om de auto nieuw te kopen of tweedehands, voor een elektrisch exemplaar te gaan, om de auto te kopen of te leasen, ga zo maar door. Allemaal keuzes waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Met zoveel merken en modellen wordt de keuze je gewoonweg niet makkelijk gemaakt. Toch zijn er een aantal factoren waar je sowieso rekening mee moet houden wanneer je gaat kijken voor een nieuwe auto en die jouw zoektocht specificeren.

 

Merk en uitvoering

Het kan goed zijn dat je al voorkeur hebt voor een bepaald merk. Je hebt er bijvoorbeeld al goede verhalen over gehoord, droomt hier al langere tijd van of je hebt met dit merk al wat kilometers gemaakt op de weg. Is het merk niet je belangrijkste criterium, dan kun je zoeken op andere factoren. Denk hierbij aan veiligheid, brandstofverbruik, energielabels, een hoge instap of bijvoorbeeld ruimte voor kinderzitjes. Dit is natuurlijk erg belangrijk van het gebruik dat je van de auto wilt gaan maken. Rij je er bijvoorbeeld vooral korte ritjes mee naar je werk en de school van je kind, dan zal een ander type geschikt zijn dan wanneer je lange afstanden door een bergachtig gebied gaat rijden. Daarnaast is het nooit verkeerd om te kijken welke extraatjes er bij een auto worden geboden, zoals airconditioning of zelfs climate control, een automatische versnellingsbak of lederen bekleding.

 

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Hoewel er nu nog niet veel elektrische auto’s in het land rondrijden, is het helemaal niet verkeerd deze optie toch te overwegen. Elektrisch rijden houdt simpelweg in dat je schoner, stiller en met minder CO2-uitstoot rijdt dan rijden op benzine, diesel of gas. Daarentegen moet je wel zorgen dat je auto wordt opgeladen in plaats van volgetankt. Nog niet in het hele land zijn de voorzieningen hiervoor optimaal.

 

Kopen of leasen?

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te leasen in plaats van te kopen. Bij lease.auto worden verschillende soorten van leasen onderscheiden: private lease, short lease en financial lease. Bij private lease ga je een langdurig contract aan, ben je all-risk verzekerd en betaal je alleen benzine. Geen zorgen dus meer om belastingen, verzekeringen, reparatie en onderhoud. Shortlease heeft hetzelfde concept, maar dan met een kort contract van minstens 30 dagen. De auto blijft wel van de leasemaatschappij. Tot slot is financial lease een concept waarbij je een aanbetaling en iedere maand een vast bedrag betaalt. Dit maakt je economisch gezien direct eigenaar van de auto, juridisch gezien blijft de leasemaatschappij eigenaar totdat je de laatste termijn hebt betaald.